Rozhodli ste sa založiť vlastný kompost na záhrade? Výborná voľba! Získate tak nielen kvalitné prírodné hnojivo ale pomôžete aj predísť hromadeniu komunálnemu odpadu. Leto je pre kompostovanie mimoriadne priaznivým obdobím, má však aj svoje úskalia, ktoré je potrebné zvládnuť. Ak sa totiž o kompost počas teplých mesiacov dôsledne nestaráte, hrozí nepríjemný zápach, zvýšený výskyt múch, mušiek či iného nežiaduceho hmyzu. Ako tomu predísť?
Letné kompostovanie – ideálne, ale s rizikom
V lete má kompostovanie naozaj výborné podmienky – teplé počasie spolu s vyššou vlhkosťou vzduchu spôsobuje, že sa bioodpad veľmi rýchlo rozkladá. Výsledné, bohaté a výživné hnojivo môžete mať hotové dokonca už za mesiac či dva. Lenže práve toto obdobie prináša aj riziko, že sa kompost začne prehrievať, hniť, zapáchať a lákať neželaných návštevníkov, akými sú muchy, mušky či dokonca hlodavce.
Prevencia začína už v kuchyni s prenosnými nádobami na kompostovanie od mesta Prievidza
V letnom období je nutné pristupovať ku kompostovaniu s osobitnou starostlivosťou už v kuchyni. Ak necháte bioodpad voľne položený napríklad na kuchynskej linke, veľmi rýchlo priláka mušky octomilky. Tie sa vám dokážu doma rozšíriť raketovou rýchlosťou a ich zbavenie sa môže byť dosť nepríjemné. Preto bioodpad ihneď premiestnite do špeciálnych nádob. Pre jednoduchšie a efektívnejšie triedenie majú obyvatelia rodinných aj bytových domov v Prievidzi stále možnosť bezplatne si vyzdvihnúť malú hnedú nádobu určenú na kuchynský bioodpad. Táto nádoba je navrhnutá tak, aby sa zmestila priamo do kuchyne a umožnila pohodlné a hygienické odkladanie biologického odpadu. Z tejto nádoby, tak máte možnosť bioodpad vyhodiť do hnedých kontajnerových nádob na to určených alebo preniesť do vlastného kompostu, v prípade rodinných domov.

Ilustračný obrázok
Zelená verzus hnedá zložka – prečo sú obe dôležité?
Viete, že kompost pozostáva z dvoch hlavných zložiek, zelenej a hnedej? Zelená časť obsahuje veľa dusíka, patrí sem pokosená tráva, šupky zo zeleniny či kávová usadenina. Naopak, do hnedej zložky patrí materiál bohatý na uhlík, teda konáre, piliny, lístie, slama a dokonca aj rozdrvený kartón či papierové obaly.
Každá z týchto častí má svoje dôležité miesto v procese kompostovania. Kým zelená zložka je hlavnou hybnou silou rozkladu, hnedá časť zabezpečuje prevzdušnenie a zabraňuje vzniku nepríjemného zápachu či hnitiu. V lete je však bežným problémom práve to, že v komposte dominuje zelená zložka, čím sa vytvára nepríjemná mazľavá hmota bez vzduchu. Preto je dôležité pravidelne pridávať práve dostatok hnedej časti.
Menšie kúsky bioodpadu sú kľúčové
Dôležité je, aby ste do kompostu pridávali bioodpad narezaný na čo najmenšie kúsky. Veľké vetvy, hrubé stonky či celé šupky sa rozkladajú veľmi pomaly a výrazne predlžujú celý proces. Napríklad melónové šupky či iný podobný materiál vždy najskôr posekajte na menšie časti, aby ste zrýchlili a podporili ich rozklad.
Ochrana kompostu pred hmyzom
Muchy a mušky v letnom období s obľubou kladú svoje vajíčka do vlhkého kompostu. Najlepšou prevenciou je pravidelné prekrývanie vrchnej vrstvy kompostu hnedým materiálom – napríklad pilinami, rozdrvenými konárikmi alebo kartónom. Pomôže aj zakrytie plátnom, sieťovinou alebo rohožou, ktorá zabráni priamemu prístupu hmyzu.
Zdroj: SITA https://sita.sk/byvaniehrou/ako-spravne-kompostovat-pocas-leta-predidte-zapachu-aj-mnozeniu-hmyzu-a-vytvorte-dokonale-hnojivo/